Ровокопачите ќе можат автономно да градат објекти

Ровокопачите ќе можат автономно да градат објекти

  • excavadora
5 MIN

12 February, 2024

Во Швајцарија, група истражувачи успеаја да модификуваат ровокопач за тој автономно, без човечка помош, да изгради камени ѕидови, со што го отворија патот за автоматизација кај овој вид рачна работа.

 

Тимот на ETH Zurich успеа да го развие овој автономен ровокопач, наречен HEAP (хидрауличен ровокопач за автономни цели), машина способна да се справува со различни форми и големини на камења, рециклиран бетон и други материјали со цел да се изградат структури како што се, на пр., ѕидови. 

 

За овој проект се користеше ровокопач Menzi Muck M545, машина од 12 тони модификувана да работи автономно и далечински. Ровокопачот има специјални хидраулични цилиндри на шасијата што се контролираат со силата што се применува за да се прилагодат на секој терен.

 

Ровокопачот е опремен со различни сензори, вклучувајќи LIDAR, IMU и GNSS. Овие сензори праќаат известувања за движењето на машината и за околина во која таа се наоѓа до специјално дизајниран алгоритам и софтвер. Со овие информации, машината може да работи автономно.

 

HEAP неодамна успеа да изгради ѕид висок 6 метри и долг 65 метри како дел од планираниот проект во Оберглат, Швајцарија.

 

Благодарение на своите сензори, ровокопачот ја прикажува целата своја околина во 3D за да ги идентификува блоковите што можат да се користат во градежништвото. Специјално дизајнираните алати и пристапите за машински вид ѝ овозможуваат на машината да скенира соодветни камења на дофат, откривајќи ја нивната тежина и центар на гравитација. Тука влегува во игра друг алгоритам, кој служи за оптимално да се избере најдобрата локација за каменот во структурата што се гради.